info

Het hierboven weergegeven familie wapen heb ik als herkenningspunt gekozen. Het geeft iets aan van de aardse kant, de bloedlijn waar ik vandaan kom. Het aardse komt er wel heel letterlijk in voor middels de driehoekige eg. Deze gaat met zijn pinnen de grond in om deze om te ploegen, toen nog door een paard voortgetrokken. Een afkomst dus die is gerelateerd aan landbewerkers.
Met dank aan familielid Peer van den Molengraft († portretschilder) die dit familiewapen heeft weten te achterhalen.

Er is een soort spanningsveld tussen het kunstzinnige, kosmische invallen van het idee, wat je haast de lucht in trekt (zoals een droom) en het aardse wat je juist op de grond wil houden.

Tussen deze twee polen vind ik het interessant om te werken.

Op een cursus heb ik bewondering gehad voor een zeer gedreven instructeur. Bij deze marketing man viel niemand in slaap door zijn enthousiaste en verassende manier van vertellen en handelen. Hij liet ons bij gelegenheid zijn kaartje zien; boven zijn naam stond “missionaris”. Hij vond dat wij dat allemaal konden worden, en het dan ook op ons kaartje moesten zetten. Gedrevenheid, enthousiasme en natuurlijk kennis van zaken zijn dan wel vereisten.

Nu ik inmiddels in een heel andere positie ben gekomen, ben ik gaan nadenken hoe ik mijzelf in één woord het best kan benoemen. Met de missionaris in mijn achterhoofd is dat “creator” geworden. Dat is wat het dichtst bij mij komt, waarmee ik bezig ben; het op kunstzinnige manier projectmatig (met een begin en een eind) creëren. De weg naar/ van het kunstenaarschap.

De disciplines waarmee ik tot nu toe heb gewerkt zijn; grafische vormgeving/ schilderen, ecologische bouw, eenvoudige website, fotografie, bedrijf leiden, houten meubels, met diverse materialen iets samenstellen, kort glas in lood en als laatste het ambachtelijk schilderen; Hoe kun je nu een idee uitdrukken in verf? Dat kwam niet altijd goed uit de verf. Nu, na het afsluiten van mijn opleiding "Academie voor Kunst en Ambacht", heb ik ook de tools om dat te vertalen. Net zoals bij een pianist; eerst de muzieknoten leren, en hoe de piano werkt, en dan met je creativiteit er een vorm aan geven. Dat is bij het schilderen ook zo. Ik heb de laatste jaren een heel palet van mogelijkheden tot mij genomen en kan mij daarmee nu beter uiten in de verf/ techniek.

Wat er tijdens de opleiding Kunst& Ambacht is ontstaan werd (deels) geprecenteerd op de groepstentoonstelling waarvan hieronder de toenmalige aankondiging:

Al de tentoongestelde werken, maar ook die niet zijn tentoongesteld, kunnen hieronder via de link "schilderijen" worden bekeken, nieuwe werken ga ik t.z.t. ook toevoegen.

Via de link "contact" mag je altijd contact met mij opnemen.

Met hartelijke groet,

John van den Molengraft

 

 

home (info) schilderijen linken contact